Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Ryż po hiszpańsku
Gastronomia, artykuły spożywcze

Ryż po hiszpańsku

Niezwykle charakterystyczną, jak również interesującą potrawą kuchni hiszpańskiej jest Paella. Można ją spotkać w bardzo różnorodnych wariantach, jednak postawą jest zawsze smażony ryż oraz szafran. Nazwa tej potrawy wzięła się od innej nazwy, jednak nie potrawy, a patelni na której jest ona przygo

Casu Marzu, czyli uciekające jedzenie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Casu Marzu, czyli uciekające jedzenie

Casu Marzu to rodzaj sera uwielbianego przez Włochów. Przysmak ten największą popularnością cieszy się na Sardynii. Casu Marzu zamieszkują larwy, które podczas zjadania przysmaku uciekają z talerza. Niektórzy jednak pozbywają się ich dobrowolnie. Ser Casu Marzu wytwarza się z mleka owczego. Wysta

Larwy z australijskiej kuchni
Gastronomia, artykuły spożywcze

Larwy z australijskiej kuchni

Australijczycy wiedzą, jak ważna dla człowieka jest dieta bogata w białko. Wiedzą też, że jedzenie znaleźć można właściwie wszędzie, wystarczy się dobrze rozejrzeć. W ten oto sposób mieszkańcy Australii wypatrzyli larwy, które idealnie nadają się na pożywną przekąskę. Jedna larwa jest źródłem taki

Portugalska różnorodność
Gastronomia, artykuły spożywcze

Portugalska różnorodność

Kuchnia portugalska obfituje w dania zarówno mięsne, rybne, jak i bazujące na owocach morza. Portugalczycy potrafią bardzo dobrze przyrządzić te wszystkie dania, dlatego naprawdę trudno jest się nie skusić, by ich spróbować. Spośród potraw mięsnych, na uwagę zasługują: Porco preto, czyli mięso pozy

Jak zdrowo przyprawiać potrawy?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Jak zdrowo przyprawiać potrawy?

W wielu polskich domach paleta wykorzystywanych podczas gotowania przypraw jest dość znacznie ograniczona. Najchętniej wykorzystujemy wyłącznie sól i pieprz, a w niektórych sytuacjach sięgamy również po gotowe mieszanki, które mają zwolnić nas z obowiązku komponowania odpowiedniego smaku potrawy. W

Stworzyć coś z niczego
Gastronomia, artykuły spożywcze

Stworzyć coś z niczego

Masz problem z pomysłem na obiad, a dzieci wyjątkowo wcześnie alarmują, że są bardzo głodne, nie pozostaje ci nic innego, jak improwizacja. Każda lodówka kryje jakieś resztki z poprzednich obiadów. Wyrzucanie ich było by grzechem. W zależności od tego, co tam znajdziesz możesz skomponować ciekawe

Włoskie smaki
Gastronomia, artykuły spożywcze

Włoskie smaki

Drugą, co do popularności kuchnią europejską jest kuchnia włoska. Znajdziemy w niej bardzo dużo warzyw, ale i przypraw takich, jak oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek, estragon czy też po prostu pieprz. W kuchni tej używa się sporo parmezanu, ale także oliwy, pomidorów, cebuli i czosnku. Znajdzie

Zamrażalka – skarbnica awaryjnego obiadu
Gastronomia, artykuły spożywcze

Zamrażalka – skarbnica awaryjnego obiadu

Doskonałym rozwiązaniem na ułatwienie sobie życia w kuchni jest gotowanie tak zwane na zapas. Może ono odbywać się na dwa sposoby. Przede wszystkim chodzi o to, aby podczas gotowania przygotować taką ilość dania, aby starczyło na dwa dni. Dzięki temu wracając z pracy będzie trzeba tylko odgrzać zu

Grzanki, Sandwich, czy tosty – szybkie danie w postaci kanapki
Gastronomia, artykuły spożywcze

Grzanki, Sandwich, czy tosty – szybkie danie w postaci kanapki

Jesteś głodna, to zrób sobie kanapki. To zdanie rozbrzmiewa w głowach wielu matek. Jednak, czy owa kanapka nie może zastąpić posiłku. Wręcz przeciwnie to doskonały sposób na szybkie danie, które może być nie tylko śniadaniem. Tradycyjna wersja bułki z szynką oraz serem to oczywiście nie wszystko.

Jak być dobrą żoną?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Jak być dobrą żoną?

Otóż mimo równouprawnienia i tego, że kobiety pracują tyle samo, a czasem nawet więcej niż mężczyźni zazwyczaj to na kobiecie spoczywa obowiązek przygotowania obiadu. Wraca więc zmęczona po pracy i wie, że musi jeszcze zrobić coś dobrego do jedzenia dla siebie, ale przede wszystkim dla męża i dziec

Azjatyckie inspiracje
Gastronomia, artykuły spożywcze

Azjatyckie inspiracje

Wiele osób stało się ostatnimi czasy wielbicielami kuchni azjatyckiej. Oczywiście prawdziwi eksperci powiedzą, że Azja to olbrzymi kontynent i tradycji kulinarnych jest tam bardzo dużo. Będą oni mieli oczywiście rację, nie zmienia to jednak faktu, że możemy mówić o kuchni azjatyckiej, jako o pewnej

Napoje dopasowane do potraw
Gastronomia, artykuły spożywcze

Napoje dopasowane do potraw

Wielu z nas na co dzień je posiłki na szybko, nieszczególnie dbając o to, żeby były one smaczne i pożywne. Można spotkać nawet ludzi, którzy konsumują jakieś danie z baru szybkiej obsługi, idąc z nim ulicą. Zdaje się jednak, że warto dbać o kulturę jedzenia, delektować się spożywanymi potrawami i w

Dlaczego warto jeść jajka?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Dlaczego warto jeść jajka?

Jakiś czas temu wśród wielu osób królował mit, w myśl którego jedzenie dużej ilości jajek miało być szkodliwe dla zdrowia. Zakłada się, że jajka, jako produkt pochodzenia zwierzęcego, negatywnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi. Tymczasem okazuje się, że jaja powinny znaleźć się w jadłospis

Mizeria w całkiem zdrowej wersji
Gastronomia, artykuły spożywcze

Mizeria w całkiem zdrowej wersji

Wiele osób żyje w błędnym przekonaniu, że jeśli chcą zmienić jadłospis na zdrowszy, powinny każdego dnia sięgać wyłącznie po posiłki ściśle określone przez specjalistę. Nic bardziej mylnego. Jeśli chcesz zrobić coś dla siebie, ale preferujesz metodę małych kroczków, wiedz, że czasami wystarczy w pr

Gotowanie w pięć minut, czy to możliwe?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Gotowanie w pięć minut, czy to możliwe?

Gotowanie to nie lada gratka dla smakoszy i miłośników nowych smaków. Niemniej jednak przygotowanie wykwintnego dania wymaga dużego zaangażowania, pewnych umiejętności, a także smykałki. Nie każdy ma talent, a przede wszystkim czas na to, aby ugotować coś pysznego. Ciągle się gdzieś spieszymy, wie

Kuchnia galicyjska
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kuchnia galicyjska

Kuchnia hiszpańska to wiele różnych tradycji kulinarnych, a więc o wiele lepiej mówić o potrawach regionalnych w tym kraju niż o czymś co byłoby charakterystyczne dla całości. Jednym z ciekawszych miejsc w Hiszpanii jest z pewnością Galicja położona na północnym zachodzie. Tutaj spożywa się bardzo

Czy istnieje coś takiego jak kuchnia amerykańska?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Czy istnieje coś takiego jak kuchnia amerykańska?

Istnieje dziwna opinia o tym, że Amerykanie jedzą bardzo źle i są to głównie frytki i hamburgery, od których tyją i umierają na zawały serca. Jedzą też dużo ciastek, pączków i innych, jak choćby ciasto z dyni, muffinki czy jagodowe lub wiśniowe placki. Okazuje się także, że mitem jest coś takiego,

Ile tak naprawdę jest kuchni w Europie?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Ile tak naprawdę jest kuchni w Europie?

Kiedy myślimy o kuchni europejskiej to oczywiście na myśl przychodzi nam kuchnia francuska, włoska, hiszpańska, portugalska, niemiecka, czeska, a nawet turecka czy grecka. Jednakże jak się zastanowimy nad tym bardziej to uświadomimy sobie, że nie jest tak, iż w każdym tym kraju jest tylko jeden rod

Omletowe inspiracje – pyszne, tanie i szybkie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Omletowe inspiracje – pyszne, tanie i szybkie

Niewątpliwie szybkim daniem jest jajecznica na maśle. Jednak potrawa ta raczej nie należy do wykwintnych smaków, które można by podać gościom. Niemniej jednak, jako szybkie zaspokojenie głodu czymś ciepłym, zdaje egzamin. Zwróćmy uwagę, że bardzo podobnym daniem jest omlet. Nie wiele osób gustuje

Kuchnia Europy
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kuchnia Europy

Europa jest niesamowitym kontynentem. Bardzo zróżnicowanym i niezwykle dużym. Nawet jeśli się w niej mieszka to jest mała szansa, że zwiedzimy wszystkie kraje i posmakujemy kuchni każdego z nich. https://www.frisco.pl/ Zwłaszcza, że okazuje się, że nawet na terenie jednego państwa są bardzo różne

Aromaty Azji
Gastronomia, artykuły spożywcze

Aromaty Azji

Okazuje się, że tajemnica kuchni azjatyckiej, zarówno chińskiej, indyjskiej, wietnamskiej czy tajskiej tkwi w przyprawach. Owszem ważne są potrawy, które się przyrządza, ważne są składniki, ale to co do nich dodajemy czyli przyprawy także mają olbrzymie znaczenie. To one decydują o tym, jakie dani

Pies – jadalny przyjaciel Chińczyków
Gastronomia, artykuły spożywcze

Pies – jadalny przyjaciel Chińczyków

W kulturze zachodniej pies jest zwierzęciem typowo domowym, przyjacielem człowieka i nierzadko prawdziwym członkiem rodziny. W Chinach jednak jest traktowany jako potencjalny posiłek i nikogo w tym rejonie świata nie dziwi psina na talerzu. Mięso z psa w Chinach można skosztować w tradycyjnej form

Mama i kobieta pracująca – jak to połączyć?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Mama i kobieta pracująca – jak to połączyć?

Bardzo wiele kobiet łączy różne role życiowe, bo nie tylko pracują zawodowo ale i zajmują się dziećmi i domem. Oczywiście skoordynowanie tego wszystkiego jest bardzo trudne dlatego potrzebne są nie lada umiejętności. Jedną z nich jest to, aby gotować smacznie ale szybko zarazem. Chodzi przecież ot

Szwedzki przysmak – kiszony śledź
Gastronomia, artykuły spożywcze

Szwedzki przysmak – kiszony śledź

Polacy zajadają się kiszonymi ogórkami i kiszoną kapustą. Jednak dla obcokrajowców są to średnio apetyczne potrawy. Podobnie jest z kiszonymi śledziami – uwielbianym przez Szwedów przysmakiem. Potrawa ta nie jest raczej popularna poza szwedzkimi granicami. Pierwsze co zwraca uwagę przy tej potrawi