Włoskie smaki

Drugą, co do popularności kuchnią europejską jest kuchnia włoska. Znajdziemy w niej bardzo dużo warzyw, ale i przypraw takich, jak oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek, estragon czy też po prostu pieprz.
W kuchni tej używa się sporo parmezanu, ale także oliwy, pomidorów, cebuli i czosnku. Znajdziemy tutaj też oliwki, owoce morza.
Najpopularniejszymi potrawami są w kuchni włoskiej potrawy mączne, jak makaron czy pizza na różne sposoby. To, jakie to są sposoby jest mocno uzależnione od regionu.
Bowiem w każdym z dwudziestu włoskich regionów kuchnia wygląda trochę inaczej. Bardzo ciekawy jest pod tym względem Neapol i jeśli tam jedziemy nastawmy się na to, aby spróbować robionej tam pizzy.
Z pewnością jej smak pozostanie dla nas ważnym wspomnieniem. We Florencji zjemy za to pyszny befsztyk i inne równie wykwintne dania mięsne.
Zaś na Sycylii i w Sienie skosztujemy naprawdę pysznych deserów. W Emilii – Romanii możemy zjeść faszerowane pierożki, które także powinny nam zasmakować.
www.flopharma.pl
Przeczytaj również: Prawdziwi mistrzowie kuchni
Przeczytaj również: Naucz się gotować!
Przeczytaj również: Mizeria w całkiem zdrowej wersji
Polecane artykuły

Odpowiednie nawadnianie przy zdrowym trybie życia
Zdrowy tryb życia to aktywność fizyczna i dobra dieta, ale także odpowiednie nawadnianie organizmu. Eksperci podkreślają, że picie napojów gazowanych czy kolorowych soków może bardzo niekorzystnie wpływać na zdrowie i na cały nasz organizm ze względu na dużą ilość cukru, jaka znajdują się w takich n

Aromaty Azji
Okazuje się, że tajemnica kuchni azjatyckiej, zarówno chińskiej, indyjskiej, wietnamskiej czy tajskiej tkwi w przyprawach. Owszem ważne są potrawy, które się przyrządza, ważne są składniki, ale to co do nich dodajemy czyli przyprawy także mają olbrzymie znaczenie. To one decydują o tym, jakie dani