Kuchnia galicyjska


Kuchnia hiszpańska to wiele różnych tradycji kulinarnych, a więc o wiele lepiej mówić o potrawach regionalnych w tym kraju niż o czymś co byłoby charakterystyczne dla całości. Jednym z ciekawszych miejsc w Hiszpanii jest z pewnością Galicja położona na północnym zachodzie.
Tutaj spożywa się bardzo dużo ryb i owoców morza. Daniem, które na tym terenie uznawane jest za smakołyk jest smażona ośmiornica czyli pulpo a feira, serwowana w oliwie oraz posypana ostrą, mieloną papryką.
Ryby, które się tutaj przyrządza nie są bardzo przyprawiane. Jada się je smażone z dodatkiem ziemniaków i sosu przygotowanego z pietruszki, mięty, ziół, czosnku oraz anchovis, który często znajdziemy w innych daniach krajów śródziemnomorskich.
W Galicji ryby jada się także na surowo, ponieważ mieszkańcy tego regionu uważają, że są one smaczne i świeże, a więc nie mogą nikomu zaszkodzić. Jedna z galicyjskich prowincji, La Coruna, znana jest z uprawy malutkich, zielonych papryczek, które nadziewa się serem, smaży i serwuje jako przystawkę.
Region ten słynie także z pierogów i pierożków z nadzieniem z tuńczyka lub kurczaka. Najbardziej znanym galicyjskim deserem jest tarta przygotowywana z masy jajecznej, migdałów i cytryn.
Przeczytaj również: Jak prawidłowo dobrać rozmiar ubrania koszarowego?
Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze przyczyny uszkodzeń dachów, z którymi radzi sobie dekarz?
Przeczytaj również: Czy wynajem busa jest opłacalny dla małych grup?
Polecane artykuły

Czym są i do czego służą młotowiertarki?
Młotowiertarka to jak sama nazwa wskazuje połączenie młota oraz wiertarki – tego typu urządzenie świetnie sprawdzi się więc na budowie. Z jednej strony, za pomocą takiego elektronarzędzia można bowiem wiercić otwory w nawet bardzo twardym betonie, a z drugiej strony możemy również te otwory wykuwać

Aromaty Azji
Okazuje się, że tajemnica kuchni azjatyckiej, zarówno chińskiej, indyjskiej, wietnamskiej czy tajskiej tkwi w przyprawach. Owszem ważne są potrawy, które się przyrządza, ważne są składniki, ale to co do nich dodajemy czyli przyprawy także mają olbrzymie znaczenie. To one decydują o tym, jakie dani