Azjatyckie inspiracje

Azjatyckie inspiracje

Wiele osób stało się ostatnimi czasy wielbicielami kuchni azjatyckiej. Oczywiście prawdziwi eksperci powiedzą, że Azja to olbrzymi kontynent i tradycji kulinarnych jest tam bardzo dużo. Będą oni mieli oczywiście rację, nie zmienia to jednak faktu, że możemy mówić o kuchni azjatyckiej, jako o pewnej zbiorowości, czymś co określa potrawy egzotyczne, różniące się znacznie od naszych, oparte na zupełnie innych składnikach. Żyjące w azjatyckich morzach i oceanach ryby oraz owoce morza są tam bardzo ważne. O wiele więcej jest tam także ryżu niż w Polsce.

Do potraw, do których Europejczycy dodają ziemniaki Azjaci najczęściej dodają ryż, bowiem jest to zboże rosnące na tamtym kontynencie. Ciekawe dla azjatyckiej kuchni są także pewne połączenia smakowe, jak choćby smaksłodko-kwaśny. Przywędrował on do Polski dopiero właśnie z modą na kuchnię azjatycką. Ale znalazły się także u nas dzięki niej inne smaki i składniki, jak choćby trawa cytrynowa, sos rybny czy pasta wasabi. Kuchnia azjatycka ma wiele różnych odsłon i warto ją odkrywać.