Azjatyckie inspiracje

Azjatyckie inspiracje

Wiele osób stało się ostatnimi czasy wielbicielami kuchni azjatyckiej. Oczywiście prawdziwi eksperci powiedzą, że Azja to olbrzymi kontynent i tradycji kulinarnych jest tam bardzo dużo. Będą oni mieli oczywiście rację, nie zmienia to jednak faktu, że możemy mówić o kuchni azjatyckiej, jako o pewnej zbiorowości, czymś co określa potrawy egzotyczne, różniące się znacznie od naszych, oparte na zupełnie innych składnikach. Żyjące w azjatyckich morzach i oceanach ryby oraz owoce morza są tam bardzo ważne. O wiele więcej jest tam także ryżu niż w Polsce.

Przeczytaj również: Prawdziwi mistrzowie kuchni

Do potraw, do których Europejczycy dodają ziemniaki Azjaci najczęściej dodają ryż, bowiem jest to zboże rosnące na tamtym kontynencie. Ciekawe dla azjatyckiej kuchni są także pewne połączenia smakowe, jak choćby smaksłodko-kwaśny. Przywędrował on do Polski dopiero właśnie z modą na kuchnię azjatycką. Ale znalazły się także u nas dzięki niej inne smaki i składniki, jak choćby trawa cytrynowa, sos rybny czy pasta wasabi. Kuchnia azjatycka ma wiele różnych odsłon i warto ją odkrywać.

Przeczytaj również: Naucz się gotować!

Przeczytaj również: Mizeria w całkiem zdrowej wersji