Dlaczego warto jeść jajka?


Jakiś czas temu wśród wielu osób królował mit, w myśl którego jedzenie dużej ilości jajek miało być szkodliwe dla zdrowia. Zakłada się, że jajka, jako produkt pochodzenia zwierzęcego, negatywnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi.
Tymczasem okazuje się, że jaja powinny znaleźć się w jadłospisie każdej osoby, która chce zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę. Jajka to znakomity element jadłospisu wszystkich osób, które prowadzą aktywny tryb życia.
Uznawane są za idealny pokarm dla sportowców. W kurzym jajku możemy znaleźnie tylko dużą ilość witamin i minerałów, ale też białko świetnej jakości.
Dzięki temu pozwalają na łatwe zaspokojenie apetytu. Ponadto żółtko jest źródłem choliny – składnika, który wspomoże spalanie tłuszczu w twoim ciele.
Nie da się ukryć, że jajka, zgodnie z obawami wielu osób, zawierają całkiem spore ilości tłuszczu. W jednym jaju możemy znaleźć go około ośmiu gram.
Jednocześnie jednak należy pamiętać, że 61% z nich to tłuszcze nienasycone, dobre dla naszego organizmu. Dobrze jest wyzbyć się fałszywego przekonania, jakoby wszystkie tłuszcze były wrogiem zdrowej diety.
Tłuszcze naturalnego pochodzenia nie powodują tycia czy chorób. Jeżeli zależy Ci na zdrowym trybie życia to warto jeść zdrowe jedzenie. Tarnów to miejsce, gdzie oferujemy swoje usługi.
ostropest plamisty nasiona
Przeczytaj również: Prawdziwi mistrzowie kuchni
Przeczytaj również: Naucz się gotować!
Przeczytaj również: Mizeria w całkiem zdrowej wersji
Polecane artykuły

Odpowiednie nawadnianie przy zdrowym trybie życia
Zdrowy tryb życia to aktywność fizyczna i dobra dieta, ale także odpowiednie nawadnianie organizmu. Eksperci podkreślają, że picie napojów gazowanych czy kolorowych soków może bardzo niekorzystnie wpływać na zdrowie i na cały nasz organizm ze względu na dużą ilość cukru, jaka znajdują się w takich n

Aromaty Azji
Okazuje się, że tajemnica kuchni azjatyckiej, zarówno chińskiej, indyjskiej, wietnamskiej czy tajskiej tkwi w przyprawach. Owszem ważne są potrawy, które się przyrządza, ważne są składniki, ale to co do nich dodajemy czyli przyprawy także mają olbrzymie znaczenie. To one decydują o tym, jakie dani