Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Dlaczego warto jeść jajka?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Dlaczego warto jeść jajka?

Jakiś czas temu wśród wielu osób królował mit, w myśl którego jedzenie dużej ilości jajek miało być szkodliwe dla zdrowia. Zakłada się, że jajka, jako produkt pochodzenia zwierzęcego, negatywnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi. Tymczasem okazuje się, że jaja powinny znaleźć się w jadłospis

Mizeria w całkiem zdrowej wersji
Gastronomia, artykuły spożywcze

Mizeria w całkiem zdrowej wersji

Wiele osób żyje w błędnym przekonaniu, że jeśli chcą zmienić jadłospis na zdrowszy, powinny każdego dnia sięgać wyłącznie po posiłki ściśle określone przez specjalistę. Nic bardziej mylnego. Jeśli chcesz zrobić coś dla siebie, ale preferujesz metodę małych kroczków, wiedz, że czasami wystarczy w pr

Gotowanie w pięć minut, czy to możliwe?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Gotowanie w pięć minut, czy to możliwe?

Gotowanie to nie lada gratka dla smakoszy i miłośników nowych smaków. Niemniej jednak przygotowanie wykwintnego dania wymaga dużego zaangażowania, pewnych umiejętności, a także smykałki. Nie każdy ma talent, a przede wszystkim czas na to, aby ugotować coś pysznego. Ciągle się gdzieś spieszymy, wie

Kuchnia galicyjska
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kuchnia galicyjska

Kuchnia hiszpańska to wiele różnych tradycji kulinarnych, a więc o wiele lepiej mówić o potrawach regionalnych w tym kraju niż o czymś co byłoby charakterystyczne dla całości. Jednym z ciekawszych miejsc w Hiszpanii jest z pewnością Galicja położona na północnym zachodzie. Tutaj spożywa się bardzo

Czy istnieje coś takiego jak kuchnia amerykańska?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Czy istnieje coś takiego jak kuchnia amerykańska?

Istnieje dziwna opinia o tym, że Amerykanie jedzą bardzo źle i są to głównie frytki i hamburgery, od których tyją i umierają na zawały serca. Jedzą też dużo ciastek, pączków i innych, jak choćby ciasto z dyni, muffinki czy jagodowe lub wiśniowe placki. Okazuje się także, że mitem jest coś takiego,

Ile tak naprawdę jest kuchni w Europie?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Ile tak naprawdę jest kuchni w Europie?

Kiedy myślimy o kuchni europejskiej to oczywiście na myśl przychodzi nam kuchnia francuska, włoska, hiszpańska, portugalska, niemiecka, czeska, a nawet turecka czy grecka. Jednakże jak się zastanowimy nad tym bardziej to uświadomimy sobie, że nie jest tak, iż w każdym tym kraju jest tylko jeden rod

Omletowe inspiracje – pyszne, tanie i szybkie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Omletowe inspiracje – pyszne, tanie i szybkie

Niewątpliwie szybkim daniem jest jajecznica na maśle. Jednak potrawa ta raczej nie należy do wykwintnych smaków, które można by podać gościom. Niemniej jednak, jako szybkie zaspokojenie głodu czymś ciepłym, zdaje egzamin. Zwróćmy uwagę, że bardzo podobnym daniem jest omlet. Nie wiele osób gustuje

Kuchnia Europy
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kuchnia Europy

Europa jest niesamowitym kontynentem. Bardzo zróżnicowanym i niezwykle dużym. Nawet jeśli się w niej mieszka to jest mała szansa, że zwiedzimy wszystkie kraje i posmakujemy kuchni każdego z nich. https://www.frisco.pl/ Zwłaszcza, że okazuje się, że nawet na terenie jednego państwa są bardzo różne

Aromaty Azji
Gastronomia, artykuły spożywcze

Aromaty Azji

Okazuje się, że tajemnica kuchni azjatyckiej, zarówno chińskiej, indyjskiej, wietnamskiej czy tajskiej tkwi w przyprawach. Owszem ważne są potrawy, które się przyrządza, ważne są składniki, ale to co do nich dodajemy czyli przyprawy także mają olbrzymie znaczenie. To one decydują o tym, jakie dani

Pies – jadalny przyjaciel Chińczyków
Gastronomia, artykuły spożywcze

Pies – jadalny przyjaciel Chińczyków

W kulturze zachodniej pies jest zwierzęciem typowo domowym, przyjacielem człowieka i nierzadko prawdziwym członkiem rodziny. W Chinach jednak jest traktowany jako potencjalny posiłek i nikogo w tym rejonie świata nie dziwi psina na talerzu. Mięso z psa w Chinach można skosztować w tradycyjnej form

Mama i kobieta pracująca – jak to połączyć?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Mama i kobieta pracująca – jak to połączyć?

Bardzo wiele kobiet łączy różne role życiowe, bo nie tylko pracują zawodowo ale i zajmują się dziećmi i domem. Oczywiście skoordynowanie tego wszystkiego jest bardzo trudne dlatego potrzebne są nie lada umiejętności. Jedną z nich jest to, aby gotować smacznie ale szybko zarazem. Chodzi przecież ot

Szwedzki przysmak – kiszony śledź
Gastronomia, artykuły spożywcze

Szwedzki przysmak – kiszony śledź

Polacy zajadają się kiszonymi ogórkami i kiszoną kapustą. Jednak dla obcokrajowców są to średnio apetyczne potrawy. Podobnie jest z kiszonymi śledziami – uwielbianym przez Szwedów przysmakiem. Potrawa ta nie jest raczej popularna poza szwedzkimi granicami. Pierwsze co zwraca uwagę przy tej potrawi