Ryż po hiszpańsku


Niezwykle charakterystyczną, jak również interesującą potrawą kuchni hiszpańskiej jest Paella. Można ją spotkać w bardzo różnorodnych wariantach, jednak postawą jest zawsze smażony ryż oraz szafran. Nazwa tej potrawy wzięła się od innej nazwy, jednak nie potrawy, a patelni na której jest ona przygotowywana.
Paella jest podawana z mięsem, bądź też z owocami morza oraz całym bogactwem warzyw- pomidory, papryka, groszek, fasolka. Chcąc spożywać to danie całkowicie poprawnie oraz zgodnie z tradycją, powinno się to robić wprost z naczynia, w którym zostało ono przygotowane. Ryż używany do przyrządzenia paelli powinien być średnioziarnisty.
Długie ziarna ryżu z trudem chłoną aromaty oraz soki. Dużą uwagę należy zwracać na czas gotowania ryżu, tak by nie dopuścić do jego rozgotowania. Paella charakteryzuje się żółtym lub pomarańczowym kolorem, za który odpowiedzialna jest przyprawa znana jako szafran.
Danie to najlepiej smakuje dopiero w kilka minut po zdjęciu z ognia. Letnia Paella jest smaczniejsza dlatego, bo wszystkie składniki zdążą już wtedy sobą odpowiednio „przejść”.
https://basiabasia.pl/maslo-orzechowe-a-odchudzanie-2/
Przeczytaj również: Czy wynajem busa jest opłacalny dla małych grup?
Przeczytaj również: Czy stolarka aluminiowa może być stosowana w konstrukcjach pasywnych i energooszczędnych?
Przeczytaj również: Czym jest metoda All on 6 i jakie są jej zalety?
Kategorie artykułów
Polecane artykuły

Jakie są różnice w dostępności badań diagnostycznych prywatnie i publicznie?
Dostępność badań diagnostycznych w Polsce jest zróżnicowana, zarówno w sektorze publicznym, jak i prywatnym. W ostatnich latach rośnie znaczenie tych badań w medycynie, co wpływa na jakość opieki zdrowotnej. Prywatne placówki oferują szybszy dostęp do usług oraz wyższy standard obsługi w zakresie ba

Wpływ normy EN ISO 13920 na jakość i bezpieczeństwo zbiorników do AdBlue
Norma EN ISO 13920 odgrywa istotną rolę w zapewnieniu wysokiej jakości i bezpieczeństwa zbiorników do AdBlue. Wprowadza wymagania dotyczące materiałów, konstrukcji oraz metod wytwarzania, co przekłada się na trwałość i niezawodność produktów. Jest to szczególnie ważne w kontekście magazynowania subs