Szwedzki przysmak – kiszony śledź


Polacy zajadają się kiszonymi ogórkami i kiszoną kapustą. Jednak dla obcokrajowców są to średnio apetyczne potrawy.
Podobnie jest z kiszonymi śledziami – uwielbianym przez Szwedów przysmakiem. Potrawa ta nie jest raczej popularna poza szwedzkimi granicami.
Pierwsze co zwraca uwagę przy tej potrawie to jej zapach, a właściwie bijący od niej odór przypominający woń zgniłej ryby i starych śmieci. Śledź do tego dania powinien być wyłowiony w okresie tarła i dokładnie oczyszczony z wnętrzności.
Następnie należy go wrzucić do beczki z solą i czekać, aż zacznie się proces fermentacji. W trakcie zachodzenia tego procesu z beczki będą wydobywały się odgłosy syczenia – to znak, że fermentacja przebiega prawidłowo.
Proces ten nie powinien trwać jednak zbyt długo, gdyż śledź może nie nadawać się do spożycia. Sfermentowanego śledzia pakuje się do puszek, w których ryba będzie dalej fermentowała.
Smak śledzia jest zależny od długości jego fermentowania. Potrawę taką podaje się zazwyczaj z ziemniakami lub chlebem, a nawet z wódką.
akcesoria.omijanie-korkow.com.pl
Przeczytaj również: Prawdziwi mistrzowie kuchni
Przeczytaj również: Naucz się gotować!
Przeczytaj również: Mizeria w całkiem zdrowej wersji
Polecane artykuły

Odpowiednie nawadnianie przy zdrowym trybie życia
Zdrowy tryb życia to aktywność fizyczna i dobra dieta, ale także odpowiednie nawadnianie organizmu. Eksperci podkreślają, że picie napojów gazowanych czy kolorowych soków może bardzo niekorzystnie wpływać na zdrowie i na cały nasz organizm ze względu na dużą ilość cukru, jaka znajdują się w takich n

Aromaty Azji
Okazuje się, że tajemnica kuchni azjatyckiej, zarówno chińskiej, indyjskiej, wietnamskiej czy tajskiej tkwi w przyprawach. Owszem ważne są potrawy, które się przyrządza, ważne są składniki, ale to co do nich dodajemy czyli przyprawy także mają olbrzymie znaczenie. To one decydują o tym, jakie dani