Ryż po hiszpańsku

Niezwykle charakterystyczną, jak również interesującą potrawą kuchni hiszpańskiej jest Paella. Można ją spotkać w bardzo różnorodnych wariantach, jednak postawą jest zawsze smażony ryż oraz szafran. Nazwa tej potrawy wzięła się od innej nazwy, jednak nie potrawy, a patelni na której jest ona przygotowywana.

Paella jest podawana z mięsem, bądź też z owocami morza oraz całym bogactwem warzyw- pomidory, papryka, groszek, fasolka. Chcąc spożywać to danie całkowicie poprawnie oraz zgodnie z tradycją, powinno się to robić wprost z naczynia, w którym zostało ono przygotowane. Ryż używany do przyrządzenia paelli powinien być średnioziarnisty.

Długie ziarna ryżu z trudem chłoną aromaty oraz soki. Dużą uwagę należy zwracać na czas gotowania ryżu, tak by nie dopuścić do jego rozgotowania. Paella charakteryzuje się żółtym lub pomarańczowym kolorem, za który odpowiedzialna jest przyprawa znana jako szafran.

Danie to najlepiej smakuje dopiero w kilka minut po zdjęciu z ognia. Letnia Paella jest smaczniejsza dlatego, bo wszystkie składniki zdążą już wtedy sobą odpowiednio „przejść”.