Portugalska różnorodność

Kuchnia portugalska obfituje w dania zarówno mięsne, rybne, jak i bazujące na owocach morza. Portugalczycy potrafią bardzo dobrze przyrządzić te wszystkie dania, dlatego naprawdę trudno jest się nie skusić, by ich spróbować. Spośród potraw mięsnych, na uwagę zasługują: Porco preto, czyli mięso pozyskane z czarnych świń – choć nie brzmi to zbyt zachęcająco, to podobno szczególnie smaczna jest szynka z tych zwierząt; prosię pieczone, polane sosem bitki w bułce, steki. Bardzo dobre steki można zjeść w steak house warszawa. Intersującym oraz typowo portugalskim daniem, jest połączenie mięsa oraz owoców morza na jednym talerzu – potrawa ta znana jest w Portugalii jako Carne Alentejano.

Portugalczycy bardzo lubią, szczególnie w czasie weekendu, zajadać się grillowanym kurczakiem. Popularne portugalskie dania rybne to sardynki grillowane oraz suszony dorsz, o którym mówi się, że można go przygotować na niezliczona ilość sposobów. Chcąc się jednak dowiedzieć czy faktycznie tak jest, trzeba po prostu pojechać do Portugalii. Przy okazji, można wtedy skosztować owoców morza, których Portugalia z racji swojego dostępu do oceanu, ma pod dostatkiem.