W kulturze zachodniej pies jest zwierzęciem typowo domowym, przyjacielem człowieka i nierzadko prawdziwym członkiem rodziny. W Chinach jednak jest traktowany jako potencjalny posiłek i nikogo w tym rejonie świata nie dziwi psina na talerzu.
Mięso z psa w Chinach można skosztować w tradycyjnej formie: gotowane lub smażone. Można także zjeść zupę z psa.
Podobno najsmaczniejsze są szczeniaki, a ich mięso jest najdelikatniejsze i przyjemnie słodkie.Jednak spojrzenie Chińczyków na potrawy z psa coraz bardziej się zmienia i coraz mniej chętniej jedzą oni te przysmaki.
Niektóre miasta wprowadzają nawet zakaz handlu psim mięsem, a za jego zjedzenie trafić można do więzienia na kilkanaście dni. Najbardziej oburza sposób zabijania psów – bije się je aż do śmierci.
Taka metoda ma sprawić, że więcej krwi zostaje w mięsie i jest ono wówczas smaczniejsze.Na chińskich targach nadal można kupić mięso psa w całości lub kawałkach np.
przednie łapy lub żebra. Nie sprzedaje się tylko wnętrzności.