Kuchnia hiszpańska to wiele różnych tradycji kulinarnych, a więc o wiele lepiej mówić o potrawach regionalnych w tym kraju niż o czymś co byłoby charakterystyczne dla całości. Jednym z ciekawszych miejsc w Hiszpanii jest z pewnością Galicja położona na północnym zachodzie.
Tutaj spożywa się bardzo dużo ryb i owoców morza. Daniem, które na tym terenie uznawane jest za smakołyk jest smażona ośmiornica czyli pulpo a feira, serwowana w oliwie oraz posypana ostrą, mieloną papryką.
Ryby, które się tutaj przyrządza nie są bardzo przyprawiane. Jada się je smażone z dodatkiem ziemniaków i sosu przygotowanego z pietruszki, mięty, ziół, czosnku oraz anchovis, który często znajdziemy w innych daniach krajów śródziemnomorskich.
W Galicji ryby jada się także na surowo, ponieważ mieszkańcy tego regionu uważają, że są one smaczne i świeże, a więc nie mogą nikomu zaszkodzić. Jedna z galicyjskich prowincji, La Coruna, znana jest z uprawy malutkich, zielonych papryczek, które nadziewa się serem, smaży i serwuje jako przystawkę.
Region ten słynie także z pierogów i pierożków z nadzieniem z tuńczyka lub kurczaka. Najbardziej znanym galicyjskim deserem jest tarta przygotowywana z masy jajecznej, migdałów i cytryn.