Europa jest niesamowitym kontynentem. Bardzo zróżnicowanym i niezwykle dużym. Nawet jeśli się w niej mieszka to jest mała szansa, że zwiedzimy wszystkie kraje i posmakujemy kuchni każdego z nich.
Zwłaszcza, że okazuje się, że nawet na terenie jednego państwa są bardzo różne tradycje kulinarne. Wynika to głównie z tego, że każdy europejski kraj dzieli się na prowincje, landy, regiony i inne tego typu jednostki, które są odmienne jeśli chodzi o tradycję, a więc przygotowuje się tam także inne potrawy. Przykładem może być choćby Polska gdzie mamy niezwykle zróżnicowaną kuchnię, kiedy zobaczymy co je się w Wielkopolsce, na Podlasiu czy na Podhalu.
W każdym z tych miejsc je się inaczej zarówno na co dzień, jak podczas ważnych wydarzeń, jak choćby Święta. Tak samo jest w Niemczech czy Hiszpanii, bo kuchnia Bawarii różni się od Nadrenii zaś w Katalonii podaje się coś innego niż w Andaluzji. Włochy czy Francja także są bardzo zróżnicowane kulinarnie.
Warto więc poświęcić więcej czasu na poznawanie tych kuchni.