Jak zdrowo przyprawiać potrawy?

W wielu polskich domach paleta wykorzystywanych podczas gotowania przypraw jest dość znacznie ograniczona. Najchętniej wykorzystujemy wyłącznie sól i pieprz, a w niektórych sytuacjach sięgamy również po gotowe mieszanki, które mają zwolnić nas z obowiązku komponowania odpowiedniego smaku potrawy.

Warto jednak wiedzieć, że jedzenie można przyprawiać także inaczej – znacznie zdrowiej. Jeśli zaczynasz dietę lub chcesz zmienić swoje życie na zdrowsze, już dzisiaj wyrzuć do kosza wszystkie opakowania sklepowych przypraw, które w większości składają się z soli i składników chemicznych.

Masz wrażenie, że będzie ci ich brakować, a twoje potrawy od dziś będą bez smaku? Nic podobnego. Wystarczy, że wymienisz je na rozmaite zioła.

Najlepiej sprawdzą się te świeże, jeśli jednak nie masz możliwości korzystania z nich, zdecyduj się na te suszone. Doskonale zastąpią gotowe przyprawy, a przy twoich dobrych chęciach, pozwolą także w znacznym stopniu ograniczyć wykorzystanie soli.

Jeśli nadal masz wątpliwości, poczytaj w Internecie o wpływie, jaki zioła mogą wywrzeć na twój organizm. Świetnie przyśpieszają przemianę materii oraz dostarczają cennych dla zdrowia składników.

Dobrze sięgnąć po nie nie tylko dla smaku, ale również dla zdrowia.

maszyna do wyrabiania lodów www.nachwasty.net.pl