Ile tak naprawdę jest kuchni w Europie?

Kiedy myślimy o kuchni europejskiej to oczywiście na myśl przychodzi nam kuchnia francuska, włoska, hiszpańska, portugalska, niemiecka, czeska, a nawet turecka czy grecka. Jednakże jak się zastanowimy nad tym bardziej to uświadomimy sobie, że nie jest tak, iż w każdym tym kraju jest tylko jeden rodzaj kuchni . Nie trzeba daleko szukać, wystarczy, że przyjrzymy się, jak to wygląda w Polsce, gdzie jest kilka dużych regionów i każdy z nich ma swoją własną tradycję kulinarną.

Podobnie jest oczywiście w innych krajach europejskich. Przykładem może być Francja czy Hiszpania. Każdy z tych krajów jest podzielony na regiony i każdy z tych regionów słynie z innych potraw lub składników.

Co innego zjemy w Burgundii a co innego w Paryżu, inaczej smakuje Katalonia a inaczej Andaluzja. Przykłady te oczywiście można mnożyć bowiem odnoszą się także do Włoch, Grecji czy Niemiec. Kuchnia bawarska będzie smakować zupełnie inaczej niż badeńska, co innego je się w Rzymie, Neapolu i na Sycylii.

Piece do gastronomii