Dlaczego warto jeść jajka?

www.cechnowytarg.pl

Jakiś czas temu wśród wielu osób królował mit, w myśl którego jedzenie dużej ilości jajek miało być szkodliwe dla zdrowia. Zakłada się, że jajka, jako produkt pochodzenia zwierzęcego, negatywnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi.

Tymczasem okazuje się, że jaja powinny znaleźć się w jadłospisie każdej osoby, która chce zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę. Jajka to znakomity element jadłospisu wszystkich osób, które prowadzą aktywny tryb życia.

Uznawane są za idealny pokarm dla sportowców. W kurzym jajku możemy znaleźnie tylko dużą ilość witamin i minerałów, ale też białko świetnej jakości.

Dzięki temu pozwalają na łatwe zaspokojenie apetytu. Ponadto żółtko jest źródłem choliny – składnika, który wspomoże spalanie tłuszczu w twoim ciele.

Nie da się ukryć, że jajka, zgodnie z obawami wielu osób, zawierają całkiem spore ilości tłuszczu. W jednym jaju możemy znaleźć go około ośmiu gram.

Jednocześnie jednak należy pamiętać, że 61% z nich to tłuszcze nienasycone, dobre dla naszego organizmu. Dobrze jest wyzbyć się fałszywego przekonania, jakoby wszystkie tłuszcze były wrogiem zdrowej diety.

Tłuszcze naturalnego pochodzenia nie powodują tycia czy chorób.