Casu Marzu, czyli uciekające jedzenie

www.c-map.pl

Casu Marzu to rodzaj sera uwielbianego przez Włochów. Przysmak ten największą popularnością cieszy się na Sardynii.

Casu Marzu zamieszkują larwy, które podczas zjadania przysmaku uciekają z talerza. Niektórzy jednak pozbywają się ich dobrowolnie.

Ser Casu Marzu wytwarza się z mleka owczego. Wystawia się je na zewnątrz, by muchy serowe mogły w nim złożyć jaja.

Larwy, które się tam wylęgną rozpoczną proces fermentacji tłuszczy i spowodują rozpad gnilny sera. Ten proces podobno znacznie poprawia jego smak.

Ci mniej odważni przed spożyciem sera pozbywają się z niego larw, które podskakują w trakcie jedzenia nawet kilka centymetrów. Casu Marzu kroi się i rozsmarowuje na chlebie jak tradycyjny ser.

Zazwyczaj podaje się go z czerwonym winem – w takim zestawie podobno tworzy się smak idealny. Obecnie, już od kilku lat, sprzedaż sera Casu Marzu jest zabroniona.

Przy wprowadzaniu tego zakazu kierowano się głównie przyczynami zdrowotnymi. Nadal jednak można zakupić Casu Marzu na czarnym rynku.