Casu Marzu, czyli uciekające jedzenie


Casu Marzu to rodzaj sera uwielbianego przez Włochów. Przysmak ten największą popularnością cieszy się na Sardynii.
Casu Marzu zamieszkują larwy, które podczas zjadania przysmaku uciekają z talerza. Niektórzy jednak pozbywają się ich dobrowolnie.
Ser Casu Marzu wytwarza się z mleka owczego. Wystawia się je na zewnątrz, by muchy serowe mogły w nim złożyć jaja.
Larwy, które się tam wylęgną rozpoczną proces fermentacji tłuszczy i spowodują rozpad gnilny sera. Ten proces podobno znacznie poprawia jego smak.
Ci mniej odważni przed spożyciem sera pozbywają się z niego larw, które podskakują w trakcie jedzenia nawet kilka centymetrów. Casu Marzu kroi się i rozsmarowuje na chlebie jak tradycyjny ser.
Zazwyczaj podaje się go z czerwonym winem – w takim zestawie podobno tworzy się smak idealny. Obecnie, już od kilku lat, sprzedaż sera Casu Marzu jest zabroniona.
Przy wprowadzaniu tego zakazu kierowano się głównie przyczynami zdrowotnymi. Nadal jednak można zakupić Casu Marzu na czarnym rynku.
www.galeriaprzydasie.org
Przeczytaj również: Prawdziwi mistrzowie kuchni
Przeczytaj również: Naucz się gotować!
Przeczytaj również: Mizeria w całkiem zdrowej wersji
Polecane artykuły

Czym są i do czego służą młotowiertarki?
Młotowiertarka to jak sama nazwa wskazuje połączenie młota oraz wiertarki – tego typu urządzenie świetnie sprawdzi się więc na budowie. Z jednej strony, za pomocą takiego elektronarzędzia można bowiem wiercić otwory w nawet bardzo twardym betonie, a z drugiej strony możemy również te otwory wykuwać

Jak przekładki papierowe przyczyniają się do ochrony delikatnych towarów podczas transportu?
Przekładki papierowe odgrywają kluczową rolę w transporcie delikatnych towarów. Dzięki nim można zminimalizować ryzyko uszkodzeń podczas przewozu, co przekłada się na oszczędności dla firm oraz zadowolenie klientów. Warto zwrócić uwagę na odpowiednie materiały i rozwiązania stosowane przez producent