Aromaty Azji

www.meritumfinance.com.pl

Okazuje się, że tajemnica kuchni azjatyckiej, zarówno chińskiej, indyjskiej, wietnamskiej czy tajskiej tkwi w przyprawach. Owszem ważne są potrawy, które się przyrządza, ważne są składniki, ale to co do nich dodajemy czyli przyprawy także mają olbrzymie znaczenie.

To one decydują o tym, jakie dania będą miały ostateczny smak. Wspaniałą przyprawą, której używa się bardzo dużo w Azji jest kurkuma.

Ma żółty, głęboki kolor i na jej bazie robi się curry, które także jest bardzo popularne. Obie te przyprawy są niezwykle intensywne i czasem gdy dodamy je do potraw to nie musimy dodawać już nic innego.

Jeszcze ciekawszą przyprawą z Azji jest szafran. Robi się go z krokusów rosnących na polach Kaszmiru.

Ponieważ pozyskiwanie szafranu z tych malutkich kwiatków jest bardzo trudne przyprawa ta jest dość droga, ale oczywiście ma ciekawy, intensywny smak. Azjaci do swoich potraw dodają także sos sojowy.

To nie do końca przyprawa, ale sprawia on, że potrawy są smaczne i niezwykle aromatyczne.