Aromaty Azji

Okazuje się, że tajemnica kuchni azjatyckiej, zarówno chińskiej, indyjskiej, wietnamskiej czy tajskiej tkwi w przyprawach. Owszem ważne są potrawy, które się przyrządza, ważne są składniki, ale to co do nich dodajemy czyli przyprawy także mają olbrzymie znaczenie.
To one decydują o tym, jakie dania będą miały ostateczny smak. Wspaniałą przyprawą, której używa się bardzo dużo w Azji jest kurkuma.
Ma żółty, głęboki kolor i na jej bazie robi się curry, które także jest bardzo popularne. Obie te przyprawy są niezwykle intensywne i czasem gdy dodamy je do potraw to nie musimy dodawać już nic innego.
Jeszcze ciekawszą przyprawą z Azji jest szafran. Robi się go z krokusów rosnących na polach Kaszmiru.
Ponieważ pozyskiwanie szafranu z tych malutkich kwiatków jest bardzo trudne przyprawa ta jest dość droga, ale oczywiście ma ciekawy, intensywny smak. Azjaci do swoich potraw dodają także sos sojowy.
To nie do końca przyprawa, ale sprawia on, że potrawy są smaczne i niezwykle aromatyczne.
Przeczytaj również: Prawdziwi mistrzowie kuchni
Przeczytaj również: Naucz się gotować!
Przeczytaj również: Mizeria w całkiem zdrowej wersji
Polecane artykuły

Odpowiednie nawadnianie przy zdrowym trybie życia
Zdrowy tryb życia to aktywność fizyczna i dobra dieta, ale także odpowiednie nawadnianie organizmu. Eksperci podkreślają, że picie napojów gazowanych czy kolorowych soków może bardzo niekorzystnie wpływać na zdrowie i na cały nasz organizm ze względu na dużą ilość cukru, jaka znajdują się w takich n

Kreatywne zajęcia jak terapia
Patentów na poprawę samopoczucia nie brakuje. Wiele z nich nie pociąga za sobą kosztów i nie wymaga specjalnego wysiłku, przez co są one w zasięgu ręki każdego z nas. Często słyszymy, że opłaca się być kreatywnym – w pracy, na uczelni czy w domu. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że kreat